Site icon Kocaeli Bitkileri

Valeriana rimosa (Riva kuzugevreği)

Valeriana rimosa

Valeriana rimosa: 26/05/2019; Uzuntarla Tabiat Parkı (Ormanya); 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Valerianella rimosa adı ile geçmektedir. 18 ila 25 cm büyüyebilir. İncedir. Yapraklar 20 ila 30 mm uzunluğunda ve 2 ila 4 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu yarı küresel ve yoğundur. Bırahte şeritsi ve 2 ila 3 mm uzunluğundadır. Çanak kısa tüplü ya da rulo gibidir. Meyve dökülür, 2 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir. Çiçekler beyaz renkli ve dallı kümelerdedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde riva kuzugevreği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sağlıklı anlamına gelir. Tıbbi özelliklerine işaret eder. Bazı kaynaklarda bitkinin adını, Claudius Caesar’ın karısı Valeria Messalina’nın doktoru Vettius Valens’ten aldığını aktarmaktadır. Cinsin Türkçe adı olan kuzugevreği muhtemelen cinsin uluslararası adından gelmektedir. Bitkiler örneğin İngilizce’de “kuzu marulu” (lamb’s lettuce) olarak bilinir. Tür adı Latince çatlaklı anlamına gelir. Türün meyve zamanı çiçek başlarına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version