Özet
Valeriana erotica (Mahmuz çiçeği) genelde kayalık bölgelerde görülen ve bahar ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Valeriana erotica (Mahmuz çiçeği) halihazırda bazı kaynaklarda Centranthus longiflorus adı ile geçmektedir. 70 ila 200 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselici ve dallıdır. Yapraklar mat yeşil renkli, basit, 4 ila 10 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 3 cm genişliğinde, şeritsi mızraksı, nadiren genişçe mızraksı, tepede küttür. Taç pembe ila leylak, nadiren beyaz renklidir. Taç tüpü 12 ila 18 mm uzunluğunda, mahmuz 8 ila 10 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Türkiye ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde mahmuzçiçeği adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince sağlıklı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tıbbi özelliklerine işaret etmektedir. Ancak bazı kaynaklarda bitkinin adını, Claudius Caesar’ın karısı Valeria Messalina’nın doktoru Vettius Valens’ten aldığını aktarılmaktadır. Son rivayet ise V. officinalis‘i tıbbi amaçlarla kullanılan imperator Publius Licinius Valerianus‘a dikkat çekildiğini iddia etmektedir. Tür adı Antik Yunan mitolojisindeki Eros‘a ithaf edilmiştir. Eros, arzu ve aşkın tanrısı olarak bilinir.
Tıp
Yatıştırıcı ve uyutucu etkilidir.
Bir yanıt yazın