Site icon Kocaeli Bitkileri

Valeriana italica (Çobanzurnası)

Valeriana italica

Valeriana italica: 15/04/2017; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Valeriana dioscoridis adı ile geçmektedir. Gövde tek, dik, sağlam, tek, oyuklu ve olukludur. Taban yaprakları tüysüz ya da tüylü, teleksi, loblu, zaman zaman derin teleksi, loblar yumurtamsı dairemsi, kıvrık ila dişli, terminal loblar yanal loblardan büyük, sap uzundur. Gövde yaprakları birkaç adet, teleksi, mızraksı loblu, saplar sarılıcıdır. Çiçekler pembe renkli ve kokuludur. Kapçık olgunlaştığında çoğunlukla tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar ve çalılıklarda görülür. Gebze ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Şubat ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde çoban zurnası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sağlıklı anlamına gelir. Tıbbi özelliklerine işaret eder. Bazı kaynaklarda bitkinin adını, Claudius Caesar’ın karısı Valeria Messalina’nın doktoru Vettius Valens’ten aldığını aktarmaktadır. Tür adı Latince İtalya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder ancak bu bitki İtalya’da görülmez.

Fotoğrafları

Exit mobile version