Valeriana coronata (Taçlı kuzugevreği)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Valeriana coronata (Taçlı kuzugevreği) genelde yol kenarında görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Dipsacales

Hanımeli takımı

Caprifoliaceae

Hanımeligiller

Valeriana

Kediotu

Tanımı

Valeriana coronata (Taçlı kuzugevreği) halihazırda bazı kaynaklarda Valerianella coronata adı ile geçmektedir. Genellikle 6 ila 18 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar şeritsi ila mızraksı, 20 ila 30 mm uzunluğunda ve 2 ila 4 mm genişliğinde, üsttekiler sıklıkla az teleksi, kenarları seyrek havlıdır. Brahte 3 ila 4 mm uzunluğunda, kenarları beyaz, kirpiklidir. Çiçekler yoğun küresel küme halindedir. Çanak 6 loblu, loblar üçgensi, çengellidir. Kapçık 5 mm uzunluğunda ve topaçsıdır. Verimsiz bölüm çiftleri, verimli bölümlerden daha küçüktür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde taçlı kuzugevreği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sağlıklı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tıbbi özelliklerine işaret etmektedir. Ancak bazı kaynaklarda bitkinin adını, Claudius Caesar’ın karısı Valeria Messalina’nın doktoru Vettius Valens’ten aldığını aktarılmaktadır. Son rivayet ise V. officinalis‘i tıbbi amaçlarla kullanılan imperator Publius Licinius Valerianus‘a dikkat çekildiğini iddia etmektedir. Cinsin Türkçe adı olan kuzugevreği muhtemelen cinsin uluslararası adından gelmektedir. Bitkiler örneğin İngilizce’de “kuzu marulu” (lamb’s lettuce) olarak bilinir. Tür adı Latince taçlı anlamına gelir. Türün meyve zamanı çiçek başlarına işaret eder. Özgün tanımda bu “fructi sexdentato” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir