Valantia muralis (Ören otu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Valantia muralis (Ören otu) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Gentianales

Gentiyan takımı

Rubiaceae

Kökboyagiller

Valantia

Örenotu

Tanımı

Valantia muralis (Ören otu) genellikle 1 ila 15 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Genellikle tabanda dallı olup dallar yükselici ya da yayılıcı, dört köşeli, alt bölümde çıplak, üst bölümde seyrekçe ya da daha nadir olarak yoğunca kıllı, düğümlerarası genellikle daha çok kısaltılmış, nadiren 1,5 cmye kadar uzatılmıştır. Yapraklar 1,5 ila 7 mm uzunluğunda ve 1 ila 3 mm genişliğinde, ters yumurtamsı-eliptik ila genişçe ters yumurtamsı, ucu küt ila sivrimsi, neredeyse sapsız, tabana doğru kıllı-kirpikçikli, zaman zaman yukarı yönlü olmak üzere kenarlar ve orta damarda az pürüzlü-dişçiklidir. Çiçekler sarımsı ila hafifçe morumsu, tabaksı ila kupamsı, merkez erselik, 1 ila 1,3 mm çapındadır. Meyve 3 sorguçlu ve belirgin olmayan yayılıcı sırtsal boynuzludur. Sorguç ve boynuz kancalı kıllarla saçaklıdır. Merikarp genellikle tek, 1 ila 1,2 mm uzunluğunda ve pürüzsüzdür.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Kayalık alanlar ve duvarlarda görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde örenotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı olasıklıkla Latince duvar anlamına gelen vallum kelimesinden bozmadır. Bu bağlamda cinsin habitat tercihine işaret eder. Tür adı da yine Latince duvar anlamına gelir. Atıf cinse olan atıfla aynıdır. Türün ikili adlandırma öncesi adları “Rubeola echinata saxatilis” ve “Cruciata muralis minima romana” olup özgün tanımda habitat tercihi şöyle belirtilmiştir: “Habitat in G. Narbonensis, Italiae muris” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir