Özet
Utricularia vulgaris (Sumiğferi) sulak alanlarda görülen ve genelde bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Utricularia vulgaris (Sumiğferi) gövdesi tek formlu, ince ve düğümleri 10 ila 18 mm uzunluğundadır. Yapraklar 30 mm uzunluğunda, iki loblu, loblar genişçe yumurtamsı ve kılcal dişçikli bölümlere bölünmüştür, dişler tek ya da demet halinde kıllar taşımaktadır. Sıkapa 11 ila 35 cm uzunluğunda, genellikle çiçek zamanından sonra zigzaglı ve 2 ila 10 arası çiçeklidir. Bırahte 1 ila 4 mm uzunluğunda, çiçek sapı çiçek zamanı 7 ila 13 mm, çiçek zamanından sonra 14 ila 23 mm uzunluğundadır. Taç limon sarısı renginde, 8 ila 14 mm uzunluğunda ve alt dudağın kenarı dalgalıdır. Mahmuz 4 ila 7,5 mm uzunluğunda, darca silindirik konikaldır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Durgun sularda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde sumiğferi adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince küçük mesane anlamına gelir. Etçil olan cins, suyun altında mesane benzeri bir yapıya sahiptir ve bu yapı sayesinde avlanırlar. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir ve açık bir şekilde tür yayılış alanının genişliğine dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın