Site icon Kocaeli Bitkileri

Urospermum picroides (Acı yemlik)

Urospermum picroides

Urospermum picroides; 11/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Urospermum picroides (Acı yemlik) genelde yol kenarında görülen ve bahar başından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Urospermum

Acıyemlik

Tarihi

Kırmızımsı, dikenli ve içi boş bir gövdesi vardır ve yaprakları devedikenini andırır. Gövdenin tepesinde sarı çiçekler bulunur. Serinletici ve büzücüdür, bu nedenle mide iltihabını gidermek için kullanılır. Suyu mide ağrısını yatıştırır. Kökü akrep sokmalarına uygulanır. DI 3-64.

Tanımı

Urospermum picroides (Acı yemlik) genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Bitki uzun kıllı ve dikenciklidir. Yapraklar 4 ila 14 cm uzunluğunda ve 1 ila 5 cm genişliğinde, en azından alttaki damarlarda kıllı ve dikenciklidir. Alt yapraklar ters yumurtamsı dikdörtgensi, az teleksi ya da dişli, kanatlı saplı; üst yapraklar yumurtamsı ila şeritsi, tepede sivri, çok ya da az dişli, kulaksı sarılıcıdır. Çiçek başları 4 cm çapında, uzun çiçek sapı üzerinde 1 ila 9 arası sayıdadır. İnvolusel brahteler 13 ila 22 mm uzunluğunda ve 5 ila 8 mm genişliğinde, yumurtamsı mızraksı, uzun sipsivri, kıllı ve dikenciklidir. Dilsi çiçekler soluk sarı renklidir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, çalılıklar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Gebze, İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde acıyemlik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuyruklu tohum anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin kapçık yapısına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Picris gibi anlamına gelir ve bu bağlamda türün, papatyagiller cinsi Picris (Şiro) ile benzerliğine işaret eder. Türün ikili adlandırma öncesi adı “Picris calycibus simplicibus aculeatis, foliis inermibus hastato sinuatis”tir.

Fotoğrafları

Exit mobile version