Urospermum picroides (Acı yemlik)

Tanımı

10 ila 30 cm büyüyebilir. Bitki uzun kıllı ve dikenciklidir. Yapraklar 4 ila 14 cm uzunluğunda ve 1 ila 5 cm genişliğinde, en azından alttaki damarlarda kıllı ve dikenciklidir. Alt yapraklar ters yumurtamsı dikdörtgensi, az teleksi ya da dişli, kanatlı saplı; üst yapraklar yumurtamsı ila şeritsi, tepede sivri, çok ya da az dişli, kulaksı sarılıcıdır. Çiçek başları 4 cm çapında, uzun çiçek sapı üzerinde 1 ila 9 arası sayıdadır. İnvolusel brahteler 13 ila 22 mm uzunluğunda ve 5 ila 8 mm genişliğinde, yumurtamsı mızraksı, uzun sipsivri, kıllı ve dikenciklidir. Dilsi çiçekler soluk sarı renklidir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, çalılıklar ve yol kenarında görülür. Gebze, İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde acıyemlik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuyruklu tohum anlamına gelir. Kapçıkların yapısına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Picris gibi anlamına gelir. Türün papatyagiller cinsi Picris (Şiro) ile benzerliğine işaret eder. Türün ikili adlandırma öncesi adı “Picris calycibus simplicibus aculeatis, foliis inermibus hastato sinuatis”tir.

Fotoğrafları