Göbek otu
Umbilicus rupestris
Umbilicus rupestris (Göbekotu) hakkında genel bilgiler.
20 ila 40 cm büyüyebilir. Kök yumrumsudur. Kökten çıkan yapraklar 1,5 ila 7 cm çapında ve kalkansıdır. Gövde yaprakları böbreksi ila şeritsi ve dişlidir. Çiçek kurulu genellikle dalsızdır. Çan biçiminde yeşilimsi pembe çiçekleri olur. Çiçekler baş aşağı sarkık ve erseliktir. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Kaya bahçeleri için popüler bir süs bitkisidir. Tohumlar temmuz ve eylül aylarında olgunlaşır. Gölgeli ya da yarı gölgeli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Kocaeli’deki örnekleri daima kayaların üzerinde görülmüştür.
Cins adı Latince göbek anlamına gelir. Cinsin yaprak yapısına işaret eder. Tür adı Latince kayada yaşar anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]
Habitat
Kayalık yamaçlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde göbekotu adı ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Gıda
Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Güz aylarında toplanan yaprakları salatalara eklenir.
Tıp
Yapraklar analjeziktir. Bitkinin suyu ve ekstraktı, epilepsi tedavisinde geleneksel olarak kullanılmıştır. Yapraklarından elde edilen lapa yanık ve haşlanmaların tedavisinde kullanılır. Yaprakların kaynatılarak idrar söktürücü olarak kullanıldığı, suyunun karaciğer ve dalak iltihaplarının tedavisinde etkili olduğu rapor edilmektedir.








Görüşünüzü Yazın