Tanımı
20 ila 200 cm büyüyebilir. Taban yaprakları yeşil renkli ve beyaz damarlı, ters yumurtamsı, saplı, 5,5 ila 14 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm genişliğinde, loblu, dikenli dişli kenarlı, gövde yaprakları daha dar ve daha kısadır. Çiçek başları küresel, çiçek zamanı dik, meyve zamanı hafifçe sarkık ve 20 ila 40 cm uzunluğundaki yapraksız çiçek sapı üzerindedir. İnvolukrum 10 ila 18 mm uzunluğunda ve 13 ila 15 mm genişliğinde, filari darca mızraksı sipsivri, tüysüz ila yünlüdür. Kapçık 4 ila 5 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğinde, pürüzsüz ve parlaktır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak orta Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman açıklıkları, çalılıklar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde dulkarıgömleği adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Antikçağda önemli bir Fenike liman ve ticaret merkezi olan Tyre’dan (günümüzde Sur, Lübnan) geliyor olabilir. Aynı orijinden tyros kelimesi de Antik Yunanca peynir anlamına gelir ve yine aynı şehre izafe edilir. Tür adı Antik Yunanca beyaz yazı anlamına gelir. Türün yapraklarındaki süt beyazı lekelere işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Carduus leucographus mariae hirsutus, capitulo minore”dir.
Fotoğrafları













Görüşünüzü Yazın