Özet
Tyrimnus (Dulkarıgömleği) genellikle çalılık alanlarda görülen bahar ile yaz aylarında çiçek açan monotipik bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Tyrimnus (Dulkarıgömleği) genellikle 30 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ve dalsız ya da seyrek dallıdır. Yapraklar dekürent, ince, beyaz damarlı, dalgalı dişli ve kenarları dikencikli olup üst yüzeyi yeşil ve hafifçe yünlü iken diğer yandan alt yüzeyi grimsi yünlüdür. Alt yapraklar ters yumurtamsı dikdörtgensi ve kısa bir yaprak sapına doğru daralıcıdır. Gövde yaprakları daha küçük, mızraksı dikdörtgensi, sivri uçlu ve sapsızdır. Çiçek başı uzun sap üzerinde tek ve 14 ila 16 mm çapındadır. İnvolukrum yumurtamsıdır. Filariler mızraksı ve sipsivri uçludur. Çiçek tablası pulludur. Çiçekler pembe ila beyaz renklidir. Dıştaki çiçekçikler genellikle verimsizdir. Kapçık kahverengi, 4 mm uzunluğunda ve dört köşelidir. Sorguç 12 mm uzunluğunda ve beyaz renklidir. Cinse bağlı tek tür vardır ve o da Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Türler]
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Antikçağda önemli bir Fenike liman ve ticaret merkezi olan Tyre’dan (günümüzde Sur, Lübnan) geliyor olabilir. Buradan ihraç edilen ve şehrin adıyla anılan mor renk hayli meşhurdu. O halde çiçek rengi ile bir bağıntı kurulmuş olsa gerektir. Ayrıca aynı orijinden gelen tyros kelimesi de Antik Yunanca peynir anlamına gelir ve yine aynı şehre izafe edilir.