Typha laxmannii (Papur)

derleyen:

Tanımı

170 cm büyüyebilir. Gövde incedir. Yaprak ayası 2 ila 4 mm genişliğindedir. Dişi ve erkek başaklar birbirlerinden 1 ila 3,5 cm uzak mesafededir. Dişi başak olgunlaştığında 4 ila 12 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında, tarçın kahverengisi renginde ve pulsuzdur. Tepecik kaşıksı mızraksıdır. Erkek başak, dişi başağın 1,5 ila 3 katı uzunlukta, 8 ila 22 cm uzunluğunda ve 4 ila 7 mm genişliğinde, pullar ipliksi ve basittir. Başçık 1,5 mm uzunluğundadır. Meyve 0,7 ila 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Sulak alanlarda görülür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde Papur adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kedi kuyruğu anlamına gelmektedir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür 27 Temmuz 1737 – 6 Ocak 1796 tarihleri arasında yaşamış Fin-İsveçli bilim insanı Erik Laxmann’a adanmıştır.

Gıda

Kökü çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Protein bakımından zengindir. Bahar aylarındaki genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tohumlar öğütülerek bisküvi, ekmek ve pasta yapımında, ayrıca çorbalarda koyulaştırıcı olarak kullanılır. Genç gövdelerin tadı mısıra benzer ve çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tohumlarından mutfaklık yağ elde edilir.

Tıp

Ercikler ve polenler büzücü ve kanama durdurucu olarak kullanılır.