
Şeytan mumu
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Sucul bitki, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Buğday takımı › Sazgiller › Saz › Şeytan mumu
Dağılımı
Doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir.
Genel bilgiler
3 metre büyüyebilir. Gövde sağlam yapılıdır. Yaprak ayası 6 ila 16 mm genişliğindedir. Dişi ve erkek çiçek başakları birbirlerinden 0,5 ila 2,5 cm uzaklıktadır. Dişi çiçek başakları 9 ila 28 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 3 cm genişliğinde, başlangıçta koyu kahverengi iken zamanla beyazımsı benekli kahverengidir. Erkek çiçek başakları dişi çiçek başaklarından hafifçe daha uzundur. Çiçekler tek evciklidir. Meyve 1 ila 1,5 mm uzunluğundadır.
Gözlem
Sulak alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Şeytan mumu, Su kamışı, Koğa, Semerci sazı, Semer otu, Kılıçverdi.
Çiçek zamanı
Haziran-Ekim ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “kedi kuyruğu” anlamına gelmektedir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince “geniş yapraklı” anlamına gelir. Türün cins özelinde ayırt edici özelliğine işaret eder.
Mutfak
Rizomlar kabukları soyulup pişirildikten sonra yenebilir. Kökler çiğ ya da pişirilerek tüketilir. Patates gibi haşlanarak yenebilir. Kökler kurutularak toz haline getirilebilir, bu toz protein açısından zengin olup buğday unu ile karıştırılabilir ve daha sonra ekmek, bisküvi, kek yapmak için kullanılabilir. Geç sonbahardan ilkbaharın başına kadar hasat edilmelidir, çünkü bu dönem nişasta açısından zengindir. Kökün yüzde sekseni karbonhidrattır. Genç sürgünlerin tadı salatalığa benzer.
Geleneksel tıp
Köklerinden yapılan bir lapa yara ve yanık tedavisinde kullanılır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyici, büzücü, idrar söktürücü, süt arttırıcı, hemostatik, sakinleştirici ve toniktir. Böbrek taşları, kanama, ağrılı menstruasyon, anormal uterin kanaması, apseler ve lenfatik sistem kanseri tedavisinde dahili olarak kullanılır. Harici olarak parazit düşürücü, ishal ve yaralanmaların tedavisinde kullanılır. Boğmaca tedavisinde kökler kaynatılarak kullanılmıştır. Tohumları, yanıklarda ve haşlanmalarda pansuman olarak kullanılmıştır.
Dioscorides: Çiçekler yanıkları iyileştirir.
Dikkat
Hamile kadınlar için reçete edilmemelidir.
Biliyor musunuz?
Hasırcılık ve semercilikte kullanılır. Çiçek başları mum olarak kullanılabilir.
Fotoğrafları
Literatür
Species Plantarum 2: 971. 1753. L.