Site icon Kocaeli Bitkileri

Turritis glabra (Köse sırıktere)

Turritis glabra

Turritis glabra: 28/06/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Turritis glabra (Köse sırıktere) genelde orman açıklarındaki yamaçlarda görülen ve bahar ortasından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Turritis

Sırıktere

Tanımı

Turritis glabra (Köse sırıktere) halihazırda bazı kaynaklarda Arabis glabra olarak geçer. Genellikle 60 ila 90 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde dalsız, sert, dik, tabanda cılız tüylü ve üst bölümde çıplaktır. Rozet yaprakları 5 ila 15 cm uzunluğunda, 1,5 ila 3,5 cm genişliğinde, düz ya da tırtıklı, saplı ya da sapsız, tüylü ve nadiren tüysüzdür. Gövde yaprakları 2 ila 8 cm uzunluğunda, 0,5 ila 3 cm genişliğinde, dikdörtgensi yumurtamsı, ok biçiminde, gövdeye bitişik, düz, sivri uçlu, parlak, tüysüz ya da nadiren kenarları tüylüdür. Çiçeklenme salkım halindedir ve birçok çiçek barındırır. Çiçek sapı meyve zamanı eksene yaslanıcı ve çıplaktır. Çanak yapraklar sarımsı yeşil renkli, dikdörtgensi ve küt uçludur. Taç yapraklar donuk beyaz ila soluk sarı renkli, darca kaşıksı ve yuvarlak uçludur. Meyve şeritsi ve 4 ila 7 cm uzunluğundadır. Tohumlar iki sıra halinde, kırmızımsı kahverengi, düzleştirilmiş, yarı dairesel ve pürüzsüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımküreye özgüdür ancak istilacı tür olarak başka bölgelere de yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalıklar, yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Gölcük ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde köse sırıktere adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kule gibi anlamına gelir. Cinsin genel görünümüne işaret eder. Tür adı Latince çıplak anlamına gelir. Türün gövdesinin tüysüz yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “caulinis integerrimis amplexicaulibus glabris” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Hastalıklar için genel bir önleyici olarak kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version