Now Reading:

Turritis glabra (Köse sırıktere)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
26 Nisan 1753
için

Turritis glabra (Köse sırıktere)

Köse sırıktere

Tanımı

Turritis glabra (Köse sırıktere), Turpgiller (Brassicaceae) ailesine bağlı Sırıktere (Turritis) cinsinden bir bitkidir. Halihazırda bazı kaynaklarda Arabis glabra olarak geçer. Genellikle 60 ila 90 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde dalsız, sert, dik, tabanda cılız tüylü ve üst bölümde çıplaktır. Rozet yaprakları 5 ila 15 cm uzunluğunda, 1,5 ila 3,5 cm genişliğinde, düz ya da tırtıklı, saplı ya da sapsız, tüylü ve nadiren tüysüzdür.

Gövde yaprakları 2 ila 8 cm uzunluğunda, 0,5 ila 3 cm genişliğinde, dikdörtgensi yumurtamsı, ok biçiminde, gövdeye bitişik, düz, sivri uçlu, parlak, tüysüz ya da nadiren kenarları tüylüdür. Çiçeklenme salkım halindedir ve birçok çiçek barındırır. Çiçek sapı meyve zamanı eksene yaslanıcı ve çıplaktır. Çanak yapraklar sarımsı yeşil renkli, dikdörtgensi ve küt uçludur. Taç yapraklar donuk beyaz ila soluk sarı renkli, darca kaşıksı ve yuvarlak uçludur. Meyve şeritsi ve 4 ila 7 cm uzunluğundadır. Tohumlar iki sıra halinde, kırmızımsı kahverengi, düzleştirilmiş, yarı dairesel ve pürüzsüzdür.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımküreye özgüdür ancak istilacı tür olarak başka bölgelere de yayılmıştır. Kayalıklar, yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Gölcük ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Latince kule gibi anlamına gelir. Cinsin genel görünümüne işaret eder. Epitet Latince çıplak anlamına gelir. Türün gövdesinin tüysüz yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “caulinis integerrimis amplexicaulibus glabris” olarak belirtilmiştir.


Gıda

Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Hastalıklar için genel bir önleyici olarak kullanılmıştır.


Turritis glabra
Turritis glabra
Turritis glabra
Turritis glabra
Turritis glabra
Köse sırıktere

Köse sırıktere…

Turritis glabra, genelde orman açıklarındaki yamaçlarda görülen ve bahar ortasından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde köse sırıktere adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.