Turritis glabra (Köse sırıktere)

Tanımı

Bazı kaynaklarda Arabis glabra olarak geçer. 60 ila 90 cm büyüyebilir. Rozet yaprakları 5 ila 15 cm uzunluğunda, 1,5 ila 3,5 cm genişliğinde, düz ya da tırtıklı, saplı ya da sapsız, tüylü ve nadiren tüysüzdür. Gövde yaprakları 2 ila 8 cm uzunluğunda, 0,5 ila 3 cm genişliğinde, dikdörtgensi yumurtamsı, ok biçiminde, gövdeye bitişik, düz, sivri uçlu, parlak, tüysüz ya da nadiren kenarları tüylüdür. Çiçeklenme salkım halindedir ve birçok çiçek barındırır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak istilacı tür olarak başka bölgelere de yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalıklar, yamaçlar ve orman açıklıklarında görülür. İzmit, Gölcük ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde köse sırıktere adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kule gibi anlamına gelir. Cinsin genel görünümüne işaret eder. Tür adı Latince çıplak anlamına gelir. Türün gövdesinin tüysüz yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “caulinis integerrimis amplexicaulibus glabris” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Hastalıklar için genel bir önleyici olarak kullanılmıştır.

Fotoğrafları