Site icon Kocaeli Bitkileri

Turgenia latifolia (Kara heci)

Turgenia latifolia

Turgenia latifolia: 12/05/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Turgenia latifolia (Karaheci) çoğunlukla tarla sınırlarında görülen ancak ilimizde nadiren rastlanan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Turgenia

Karaheci

Tanımı

Turgenia latifolia (Karaheci) kalın yapılı, boyunca kıllı ve 10 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde oluklu, dik, kıllı ve dallıdır. Yaprakların tamamı benzer, basit teleksi, kıllı, 5 ila 10 cm uzunluğundadır. Bölümler mızraksı ya da mızraksı-yumurtamsı, 1 ila 5 cm uzunluğunda, 3 ila 25 mm genişliğinde ve az teleksidir. Alt yapraklar uzun saplı iken üst yapraklar daha kısa, sapsız ya da kısa kılıflıdır. Yaprak tabanı kılıflıdır. 2 ila 5 arası kol görülür ve bunlar da kıllıdır. İnvolukrum 2 ya da 3 adet, çoğunlukla kuruzarsı, dikdörtgensi-mızraksı ve dökülücü bırahtelidir. Çanak dişleri belirgindir. Taç yaprak beyaz ila gül rengindedir. Şemsiyecikler 6 ila 16 çiçeklidir. Dış taç yapraklar daha büyük olmakla birlikte belirgin biçimde ışınsal değildir.

Şemsiye çok sayıda ve yaprak karşılıklıdır. Bunların sapı 1 ila 11 cm uzunluğunda olup 1,5 ila 8,5 cm uzunluğunda 2 ila 5 kolludur. İnvolusel genellikle 4 ila 6 adet yumurtamsı ya da yumurtamsı-mızraksı, zarsı, genişçe kuruzarsı kenarlı ikincil bırahtelidir. Bunlar tomurcuk ve çiçeklerin ilk dönemlerinde hayli belirgindir. Meyve kısa saplı, elipsoit, büyük, sıkı, 1 cm uzunluğunda ve dikenlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, kuzey Afrika ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde karaheci adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince şişkin anlamına gelir ve bu bağlamda meyve yapısına işaret eder. Ancak daha yaygın görüşe göre cins 27 Mart 1784 – 3 Aralık 1845 tarihleri arasında yaşamış Rus tarihçi Alexander Turgenev onuruna adlandırılmıştır. Tür adı Latince geniş yapraklı anlamına gelir. Tür, daha önceleden Tordylium cinsine bağlıydı ve epitet açık bir şekilde bu cins içinde yaprakların ayırt edici biçimde kalın olmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Caucalis arvensis echinata latifolia”dır.

Fotoğrafları

Exit mobile version