Turgenia (Karaheci)

Özet

Turgenia (Karaheci) genellikle tarla sınırlarında görülen ve kısa boylu tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Turgenia (Karaheci) tek yıllık bitkilerden oluşan tek yıllık bir cinstir. Bitkilerin tamamı havlı, grimsi beyaz kıllıdır. Kazık kök incedir. Yapraklar tek teleksi ve dikdörtgensi ila mızraksı yaprakçıklıdır. Şemsiye bileşiktir. İnvolukrum ve involusel bırahteleri mevcut ve bırahte ve ikincil bırahteler yumurtamsı, genişçe pürüzlü kenarlıdır. Çiçek kurulu 3 ila 5 kollu ve tepededir. Çiçekler beyaz, pembe ya da morumsu renklidir. Taç yapraklar ters yumurtamsı, ucu küçük çentikli ve kıvrık lobüllüdür. Dış taç yaprklar ve dış erselik çiçekler daha büyük ve kalıcıdır. Meyve zamanı saplarda tüy halkaları mevcut değildir.

Meyve elipsoit, yanal olarak hafifçe sıkıtırılmış ve dikişizi dardır. Merikarp neredeyse silindirik, kenarlardaki birincil kabarık çizgiler ipliksidir. Yağ kanalı belirgin ve ikincil kabarık çizgilerin altında tektir. Disk belirgin değil, sitilopodyum koniksi ve karpofor bölünmemiş ya da kısaca iki parçalıdır. Besidoku neredeyse silindirik ya da hafifçe sıkıştırılmış ve kenarları derince kıvrıktır. Cins Akdeniz Havzası, Avrupa ve Batı Asya’da yayılış göstermektedir ancak günümüzde Amerika kıtası ile Doğu Asya’ya da yayılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince şişkin anlamına gelir ve bu bağlamda meyve yapısına işaret eder. Ancak daha yaygın görüşe göre cins 27 Mart 1784 – 3 Aralık 1845 tarihleri arasında yaşamış Rus tarihçi Alexander Turgenev onuruna adlandırılmıştır.

Kocaeli’ndeki türler