Tuberaria guttata (Karagöz gülü)

derleyen:

Tanımı

5 ila 30 cm büyüyebilir. Yapraklar tabanda rozet oluşturur. Bunlar 3 cm uzunluğunda ve 1,5 cm genişliğindedir. Rozet yaprakları genellikle bitkinin çiçeklenme döneminde solmuş olur. Gövdede 2 ila 5 çift arası karşılıklı ve almaşlı dizilişli yaprak bulunur. Çiçekler 8 ila 12 mm çapındadır ve çiçeklenme yaklaşık 12 çiçek barındırır. Çiçeklerin beş adet eşit olmayan çanak yaprağı ve beş sarı renkli taç yaprağı olur. Taç yaprakların tabanında genellikle koyu kırmızı leke görülür. Yaklaşık 20 adet ercik bulunur. Meyve kapsül biçiminde, çok tohumlu ve 0,6 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde karagözgülü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Latince yumrulu anlamına gelir. Köklerindeki şişkinliğe işaret eder. Tür adı Latince benekli anlamına gelir. Taç yaprakların tabanında görülen koyu lekelere işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Helianthmemum flore maculoso”dur.

Fotoğrafları