Site icon Kocaeli Bitkileri

Tropaeolum (Latinçiçeği)

Özet

Tropaeolum (Latinçiçeği) parlak renkli ve gösterişli çiçekleri ve yaprakları nedeniyle popüler olmuş çok sayıda türü barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Tropaeolaceae

Latinçiçeğigiller

Tanımı

Tropaeolum (Latinçiçeği) çoğunlukla tırmanıcı ve tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Çok yıllık olanların kökleri rizomlu ya da yumruludur. Yapraklar almaşlı dizilişli, dairesel ya da böbreksi ve 3 ila 10 cm çapındadır. Sitipül çoğunlukla küçük ve dökülücüdür. Yaprak sapı uzun ve normalde yaprak ayası ile aynı uzunlukta ya da daha uzun, nadiren daha kısadır. Çiçekler koltuklarda tek, sarı, turuncu, mor, bordo, beyaz ya da alacalıdır. Çiçek durumu sapı çoğunlukla uzundur. Çanak beş lobludur ve uzatılmış ya da zaman zaman kısa olan bir mahmuzla bitmektedir. Çanak yapraklar beş adet olup tamamı benzer ya da zaman zaman aşağıda olanlar daha büyüktür. Taç yapraklar beş adettir. Meyve yarılıcıdır. Çiçekler C vitamini bakımından zengindir ve salatalara eklenmektedir. Cins Güney ve Orta Amerika’ya özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince zafer anıtı anlamına gelmektedir. Burada Roma ordusunun savaş sonrası zaferlerini düşman kalkan ve miğferlerini bir direğe asarak ilan etmelerine bir gönderme vardır. Bitkilerin yaprakları kalkanı, koltuklardan çıkan parlak renkli ve gösterişli çiçekler de miğferleri simgelemektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Tropaeolum majus

Latin çiçeği

Exit mobile version