Trisetum flavescens (Palah)

derleyen:

Tanımı

30 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da dirseksi, pürüzsüz ve tüysüz, zaman zaman sadece boğumların altında tüylüdür. Taban yaprak kılıfı daima tüylü, üsttekilerinki ise tüysüzdür. Dil 6 ila 7 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası 3,5 ila 12 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 mm genişliğinde, şeritsi sipsivri, genellikle kısa havlı zaman zaman da tüysüzdür. Bileşik salkım 6 ila 10 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 cm genişliğinde, altın sarısı ya da morumsu renktedir. Başakçık 4 ila 7,5 mm uzunluğundadır. Otçul hayvanlar için zehirlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır, tarla, yol kenarı ve yamaçlarda görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde palah adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç kıllı anlamına gelir. İçkavuzun üç kılçıklı (awn) yapısına işaret eder. Tür adı Latince sarımsı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen avenaceum pratense elatius, panicula flavescente, locustis parvis”tur.

Fotoğrafları