Site icon Kocaeli Bitkileri

Tripolium pannonicum (Bataklık papatyası)

Bataklık papatyası

Tripolium pannonicum subsp. tripolium: 18/02/2018; İzmit Sahili; 1 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Tripolium pannonicum (Bataklık papatyası) deniz kenarında görülen ve genelde güz başından kış ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tripolium

Bataklıkpapatyası

Tanımı

Tripolium pannonicum (Bataklık papatyası) genellikle 15 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici, tüysüz, genellikle kırmızımsı, sıklıkla tabandan dallıdır. Yapraklar tüysüz ya da kirpikli, taban yaprakları mızraksı, 4 ila 12 cm uzunluğunda ve 5 ila 10 mm genişliğinde, tabanda dar ve yarı sarılıcı, orta ve üst yapraklar şeritsi mızraksı, 65 mm uzunluğunda ve 10 mm genişliğinde, sapsızdır. Çiçek başları seyrek yalancı şemsiye halinde birkaç adet ya da çok sayıdadır. İnvolukrum 1 cm genişliğinde, filariler 2 ila 3 arası sıralı, dikdörtgensi şeritsi, 6 ila 8 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 mm genişliğinde, küt ve tüysüzdür. Dilsi çiçekler 15 ila 30 arası sayıda ve lavanta mavisi renklidir. Disk çiçekleri 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Kapçık 3 ila 4,5 mm uzunluğunda ve genellikle tabanında birkaç tüylüdür. Sorguç beyazımsı ve 12 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle eylül ve şubat ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 20 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde bataklık papatyası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Antikçağda tripolium kayalık deniz kenarlarında görülen bir bitkiye işaret eder ancak bu bitkinin Limonium olması daha olasıdır. Her durumda “tri-“ üç ve “polium” tüy anlamına gelir. Bitkiler kuruduklarında mat gri rengini alırlar ancak bu zorlama bir çıkarsamadır. Tür adı Latince Panunya anlamına gelir. Panunya, Doğu Avrupa’daki Roma eyaletinin adıdır ve türün yayılış bölgesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Aster maritimus Tripolium dictus”tur.

Gıda

Erken dönemdeki yaprakları tüketilmektedir. Yapraklarından turşu yapılmaktadır.

Tıp

Gözle ilgili şikayetlerin tedavisinde kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version