Tripolium (Bataklıkpapatyası)

Özet

Tripolium (Bataklıkpapatyası) genelde sulak alanlarda görülen ve mavi tonlarında çiçek açan bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Tripolium (Bataklıkpapatyası) iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ve dallıdır. Yapraklar kalın ve neredeyse sukulent, almaşlı dizilişli, tabandakiler ters mızraksı kaşıksı ve kenarları düz ya da seyrekçe testere dişlidir. İnvolukrum silindirik çansıdır. Filariler 2 ya da 3 sıra halinde, dıştakiler daha kısa, gevşekçe kiremitsi dizilişli, etli, kuruduklarında zarsı, 3 ya da daha fazla damarlı ve kenarları kuruzarsıdır. Çiçek tablası düz, peteksi, petek kenarları kütdişçikli ve çıplaktır. Çiçekçikler verimlidir. Dilsi çiçekçikler tek sıra halinde 10 ila 30 arası sayıda ve dişi olup taç mavi ila mor renklidir. Tüpsü çiçekçikler çok sayıda ve erselik olup taç sarı renklidir. Kapçık darca dikdörtgensi, sıkıştırılmış, çıplak ya da seyrekçe kıllı ve kenarları iki kabarık çizgilidir. Sorguç 3 ya da 4 sıra halinde, beyaz ila kirli beyaz ya da pembemsi ila kırmızımsı kıllıdır. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Antikçağda tripolium kayalık deniz kenarlarında görülen bir bitkiye işaret eder ancak bu bitkinin Limonium olması daha olasıdır. Her durumda “tri-“ üç ve “polium” tüy anlamına gelir. Bitkiler kuruduklarında mat gri rengini alırlar ancak bu zorlama bir çıkarsamadır.

Kocaeli’ndeki türler

Tripolium pannonicum subsp. tripolium

Tripolium pannonicum

Bataklık papatyası