Tripleurospermum tenuifolium (Saçaklı beybunik)

derleyen:

Özet

Tripleurospermum tenuifolium (Saçaklı beybunik) genelde orman sınırlarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tripleurospermum

Akpapatya

Tanımı

Tripleurospermum tenuifolium (Saçaklı beybunik) genellikle 40 ila 100 cm kadar büyüyebilen bir bitkidir. Gövde tek (nadiren 3), dallı ya da üst bölümde dalsızdır. Alt yapraklar genellikle hayli uzun, 16 cm kadar uzunlukta, 3 derin teleksi; üst yapraklar küçük, az teleksi ya da 2 az teleksi, kılçıklı ya da mukronattır. Çiçek başları 6 ila çok sayıda, ışınsal, 1 ila 1,5 cm genişliğindedir. Filari tüysüzce ya da kısa havlı, dıştaki genişçe üçgensi sivri, içteki dikdörtgensi, küt, soluk kahverengi ya da beyaz zarsı kenarlıdır. Dilsi çiçekler 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Kapçık ters oval dikdörtgensi, 2 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir. Taç görülmez.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak orta Balkanlardan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde saçaklı beybunik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca üçgensi tohum anlamına gelir ve bu bağlamda kapçık yapısının trigonous olmasına işaret eder. Tür adı Latince ince çiçekli anlamına gelir. Çiçeklerin önceleri bağlı olduğu cins (Chrysanthemum) özelinde küçük boyda olmasına işaret eder.

Fotoğrafları