Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Akpapatya › Beybunik
5 ila 35 cm büyüyebilir. Gövde tüysüz ya da seyrek tüylü, dik ya da yükselici dallıdır. Yapraklar dikdörtgensi, 3 ila 5 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1,5 cm genişliğinde; alt yapraklar uzun saplı, orta ve üst yapraklar sapsız ya da neredeyse sapsız, derince 1 ila 2 derin teleksidir. Çiçek başı tek, ışınsal, 5 ila 15 mm çapında ve 3 ila 10 cm uzunluğunda, ince yapraksız bir çiçek sapı üzerindedir. İnvolukrum yarı küresel, 4 ila 10 mm çapındadır. Filariler kırmızımsı kahverengi ya da beyaz kenarlı, tüysüzce, 2 ila 3 mm uzunluğundadır. Dilsi çiçekler 3 dişli ve beyaz renklidir. Disk çiçekleri açık turuncu renkli ve 2 ila 3 mm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak orta İran, Rusya ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Tarlalar ve kayalık yamaçlarda görülür. Başiskele, Kartepe ve Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde Beybunik adı ile bilinmektedir.
Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca üç nervürlü tohum anlamına gelir. Kapçık yapısına işaret eder. Tür adı Latince küçük çiçekli anlamına gelir. Tür cins (Pyrethrum) özelinde çiçeklerinin küçük olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “radio floris breviore” olarak belirtilmiştir.
Doğan, Hüseyin (2022). Tripleurospermum parviflorum (Beybunik) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/tripleurospermum-parviflorum/ Erişim tarihi: 29 January 2023