Tripleurospermum conoclinum (Ak papatya)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Tripleurospermum conoclinum (Ak papatya) genelde orman sınırlarında görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tripleurospermum

Akpapatya

Tanımı

Tripleurospermum conoclinum (Ak papatya) halihazırda bazı kaynaklarda Tripleurospermum conoclinium adı ile geçmektedir. Genellikle 25 ila 35 cm büyüyebilen iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde 1 ya da tabandan itibaren çok sayıda, dallı ya da üst bölümde dalsızdır. Yapraklar 2 ila 3 derin teleksi, şeritsi mızraksı ve mukronattır. Çiçek başları ışınsal, 2 ila 4 arası ya da daha fazla sayıda yalancı şemsiyeli, 0,9 ila 1,5 cm genişliğinde, çiçek sapı uzun ve eşit değildir. Filari yumurtamsı dikdörtgensi ve kenarları kahverengimsi zarsıdır. Dilsi çiçekler 9 ila 13 mm uzunluğundadır. Kapçık ters yumurtamsı ya da ters yumurtamsı dikdörtgensi ve olgunluk zamanı siyahtır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve Gölcük ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde akpapatya adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca üçgensi tohum anlamına gelir ve bu bağlamda kapçık yapısının trigonous olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca konik yatak anlamına gelir. Çiçek tablasının yapısına işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir