Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium uniflorum (Maki üçgülü)

Trifolium uniflorum

Trifolium uniflorum: 17/04/2020; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

5 ila 10 cm büyüyebilir. Rizomlu ve yatık bir bitkidir. Yapraklar uzun saplı, yaprakçıklar 0,6 ila 1,2 cm uzunluğunda, ters yumurtamsı kamamsıdır. Çiçek kurulu 2 ila 3 arası çiçek bulundurur ve çiçek kurulu sapı hayli kısadır. Çiçekler beyazımsı sarı ile pembe arası renklerdedir. Çanak 10 mm uzunluğunda ve tüpsüdür. Çanak dişleri eşit ve mızraksıdır. Taç 1,5 ila 3 cm uzunluğundadır. Meyve 6 ila 8 mm uzunluğunda, şeritsi, gagalı ve 5 ila 10 tohum bulundurur. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde deli dirfil ve maki üçgülü adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince tek çiçekli anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “pedunculis unifloris” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version