Trifolium tomentosum (Yünlü yonca)

derleyen:

Tanımı

Gövdeler dik ya da yatıktır ve 10 ila 20 cm büyüyebilir. Yapraklar üç yaprakçıklı, yaprakçıklar 0,4 ila 1,2 cm uzunluğunda, alttaki ters yumurtamsı, üstteki uzun kamamsı, kesik ya da az girintilidir. Çiçek kurulu 0,6 ila 0,8 cm çapında, küresel, meyve zamanı genişleme eğiliminde, 8 ila 15 arası çiçekli ve genellikle kıvrıktır. Çiçekler pembe ya da soluk mor renklidir. Taç morumsudur. Otçul hayvanlar için yem olarak kullanılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ortadoğu ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, yol kenarı ve çayırlarda görülür. Gebze ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Şubat ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yünlü yonca adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince kaba tüylü anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium glomerulis tomentosis per caulium longitudinem”dir.

Fotoğrafları