Trifolium resupinatum (Anadolu üçgülü)


Tanımı

Trifolium resupinatum (Anadolu üçgülü), Baklagiller (Fabaceae) ailesine bağlı Yonca (Trifolium) cinsinden genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler yükselici ya da diktir. Yaprakçıklar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, ucu yuvarlak daralıcı ve baklavamsı ya da yumurtamsı dikdörtgensi olup mumlu değildir. Çiçek durumu 1 ila 1,5 cm çapında, küresel ve çok sayıda çiçekli olup involukrum mevcut değildir. Çiçek durumu sapı destekleyici yapraklardan daha uzundur. Çanak meyve zamanı genişlemekte, güçlü biçimde ağsı damarlı ve çıplaktır. Taç 6 ila 10 mm uzunluğunda ve burkuktur. Üst bölümleri kabızlık tedavisinde kullanılır. Demlenerek kahvaltıdan önce bir çay bardağı içilir.
Anahtar

Kapat
1. Yaprakçıklar 3-5 cm; taç 8-10 mm; gövdelerin içi boş, 80 cm var. majus
1. Yaprakçıklar 0,4-2 cm; taç 5-8 mm; gövdeler 60 cm
2. Meyveli başlar 1,3-3 cm çapında var. resupinatum
2. Meyveli başlar 0,7-1 cm çapında var. microcephalum
Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Batı Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Çayır, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Epitet Latince ters çevrili anlamına gelir ve açık bir şekilde türün taç yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “corollae resupinatae” olarak belirtilmiştir.






Anadolu üçgülü…
Trifolium resupinatum, genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde anadolu üçgülü, acem üçgülü ve tifil otu adları ile bilinmektedir.