Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium purpureum var. desvauxii (Gevşek üçgül)

Trifolium purpureum var. desvauxii

Trifolium purpureum var. desvauxii; 08/07/2021; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yatıktır. Kulakçık dikdörtgensi mızraksıdır. Yapraklar almaşlı dizilişlidir. Yaprakçıklar 2 ila 4 cm uzunluğunda, darca eliptik ila şeritsi, tepede sivri, mukronattır. Çiçeklenme çiçek zamanı küresel ila ters konik, 1 ila 2 cm uzunluğunda, çiçek sayısı Trifolium purpureum var. purpureum‘a göre daha az; meyve zamanı silindirik ve saplıdır. Çanak 1 cm uzunluğunda, tüpsü ve kıllı, 10 damarlı, dişler bizsi kıllı, küt, eşit ya da eşit değildir. Taç 10 ila 25 mm uzunluğunda, mor, leylak ya da beyazımsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çayır, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Ocak ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gevşek üçgül adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince mor anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. Varyete 28 Ağustos 1784 – 12 Temmuz 1856 tarihleri arasında yaşamış Fransız bitkibilimci Nicaise Augustin Desvaux‘a adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version