
Çayır gülü
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Boya bitkisi, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Yonca › Çayır gülü
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrupa, batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
Boyu hayli değişkendir ve en çok 80 cm büyür. Yapraklar üç yaprakçıklı ve almaşlı dizilişlidir. Yaprağın dış yarısında soluk bir hilal görülür. Sap 1 ila 4 cm uzunluğundadır ve iki tabansal kulakçık mevcuttur. Tabana doğru solgun olan çiçekler koyu pembe renklidir. Toprak verimliliğini arttırır. Tohumlar temmuz ve ekim arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -23 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar ekilmeden önce on iki saat ılık suda bekletilmelidir. Bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Gövde yoğun biçimde yaslanıcı tüylüdür.
Gözlem
Çayır, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Çayır gülü, Kırmızı yonca, Yonca, Çayır dutu.
Çiçek zamanı
Mayıs-Eylül ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “üç yapraklı” anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince “çayır” anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium pratense, flore monopetalo”dur.
Mutfak
Genç yaprakları salata ve çorbalarda kullanılır. Ispanak gibi pişirilerek tüketilebilir. Çiçekler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Çiçekleri taze iken ya da kurutularak çay elde edilir. Yaprakları kurutularak çeşitli hamur işlerine eklenir, vanilyaya benzer aroması vardır.
Geleneksel tıp
Bitkisel çay olarak tüketilir. Hindistan’da yatıştırıcı olarak kullanılır. Alternatif tıpta öksürük, lenf sistemi sorunları ve çeşitli kanserlerin tedavisinde kullanılır. Spazm çözücü, idrar söktürücü, öksürük giderici, yatıştırıcı, değiştirici, balgam söktürücü ve müshildir. Deri sıkıntılarına tedavi etmek amacıyla Arctium lappa ve Rumex crispus gibi arındırıcı bitkiler ile kullanılır. Geleneksel olarak göğüs kanseri tedavisinde kullanılır. Çiçek ve yapraklardaki flavonoidler östrojeniktir ve menopoz şikayetlerinin tedavisinde fayda sağlayabilir. Dahili olarak, bitki cilt şikayetlerinin (özellikle egzama ve sedef hastalığı), göğüs, yumurtalıklar ve lenfatik sistem kanseri, kronik dejeneratif hastalıklar, gut, boğmaca ve kuru öksürüklerin tedavisinde kullanılır.
Dikkat
Fazla kullanımı kas ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, vajinal kanama ve kanın yavaş pıhtılaşmasına neden olur. Toksik alkaloidler içerebilir.
Biliyor musunuz?
Çiçeklerinden sarı boya elde edilir.
Fotoğrafları





Literatür
Species Plantarum 2: 768. 1753. L.