Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium pauciflorum (Sülün üçgülü)

Trifolium pauciflorum

Trifolium pauciflorum: 22/04/2018; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir. Taç çiçekleri 5 ila 7 arası tek sıradadır. Çanak yoğun kıllıdır ve loblar eşittir. Taç 8 ila 10 mm uzunluğunda ve mor renklidir. Meyveli başlar 12 ila 18 mm uzunluğunda, küresel ila oval, yoğun grup halinde, grimsi pembe tüylü top biçimindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar, çalılıklar ve tarlalarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sülün üçgülü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince birkaç çiçekli anlamına gelir. Türün çiçek kuruluna işaret eder. Özgün tanımda bu “spicis solitaribus seu geminis breviter pedicellatis paucifloris” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version