Trifolium ochroleucon (Mızrak üçgülü)

derleyen:

Özet

Trifolium ochroleucon (Mızrak üçgülü) genelde ormanlık alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Trifolium

Yonca

Tanımı

Trifolium ochroleucon (Mızrak üçgülü) halihazırda Türkçe kaynaklarda Trifolium ochroleucum adı ile geçmektedir. Genellikle 20 ila 50 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselicidir. Kulakçıkların serbest bölümleri bizsidir. Yaprakçıklar dikdörtgensi eliptik ila mızraksı ve 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Çiçek durumu küresel ila yumurtamsı, meyve zamanı uzatılmış, 1 ila 2 cm genişliğinde, sapsız ya da kısa çiçek saplı ve bir çift yaprak tarafından çevrelenmiştir. Çanak 10 damarlı, kıllı ya da seyrek tüylü, dişleri mızraksı bizsi, sivri uçlu ve kirpiklidir. En alttaki diş diğer dişlerin iki katı uzunluğundadır. Taç 15 ila 18 mm uzunluğunda, konik, krem ya da nadiren pembe renkli ve 15 ila 18 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Afrika, Batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, yol kenarı ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde mızrak üçgülü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca soluk sarı-beyaz anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.