Trifolium lucanicum (Yumurta yoncası)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Trifolium lucanicum (Yumurta yoncası) genelde taşlık bölgelerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Trifolium

Yonca

Tanımı

Trifolium lucanicum (Yumurta yoncası) yükselici ya da yatık, genellikle 5 ila 20 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Sitipüller üçgensi ve bizsi uçludur. Yaprakçıklar yaklaşık 1 cm uzunluğunda ve ters yumurtamsı ila dikdörtgensidir. Çiçek durumu yumurtamsı ila silindirik, tabanda kamamsı, 0,7 ila 1 cm genişliğinde ve sapsızdır. Çanak tüpü derimsi ila odunsu, silindirik, 10 damarlı ve yaslanıcı tüylüdür. Taç beyaz ya da pembemsi, 4 ila 7 mm uzunluğunda ve çanaktan daha kısa ya da onunla aynı uzunluktadır. Trifolium scabrum‘dan çiçek durumunun geniş bir tabana sahip olması, çiçekli çanakların bizsi ve tüylü olması ve tacın çanaktan hafifçe daha uzun olması ile ayrılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Avrupa ile Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kuru araziler ve taşlık bölgelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 10 ila 1600 metre arasındaki rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde yumurta yoncası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince Lucania anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Günümüzde Basilicata (İtalya) adıyla bilinen bölgenin Antikçağ’daki adıdır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir