Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium hybridum (Melez üçgül)

Trifolium hybridum

Trifolium hybridum: 30/05/2023; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

5 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde yükselici ila diktir. Yaprakçıklar lekeli değildir. Soluk pembe ya da beyaz çiçekler saplıdır ve yaprak koltuklarından büyür. Yarı dik, seyrek dallı, yivli gövdeye sahip ve üst bölümlerinde tüylüdür. Yapraklar almaşlı dizilişli, küçük kulakçıklar ile saplıdır. Çiçek kurulu uzun sapa sahiptir ve yoğun bir küre halindedir. Çanak beş lobludur. Taç beş pembe taç yaprağa sahiptir. On ercik ve bir karpel görülür. Çiçekler erseliktir. Tohumlar ekilmeden on iki saat önce ılık suda bekletilmelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, çayırlar ve nemli bölgelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde melez üçgül adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince melez anlamına gelir. Epitetin aksine hibrit bir tür değildir. Linnaeus bitkiyi tanımlarken, Trifolium repens ile Trifolium pratense‘nin doğal melezi olduğunu düşünmüştü.

Gıda

Çiçek ve yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kuru çiçeklerinden sağlıklı bir içecek elde edilir.

Tıp

Süt akışını arttırmak için emziren annelerin memelerine uygulanır.

Fotoğrafları

Exit mobile version