Özet
Trifolium hirtum (Deli yonca) genelde yol kenarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Trifolium hirtum (Deli yonca) genellikle 10 ila 20 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde yükselicidir. Yaprakçıklar oval, 2,5 cm uzunluğunda, ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi kamamsı ve kıl uçlu kulakçıklıdır. Kulakçık mızraksıdır. Çiçek kurulu küresel, sapsız ve 1,5 cm genişliğindedir. Çanak tüpü ters konik, yoğun yaslanıcı tüylü ve 20 damarlıdır. Çanak dişleri küt uçludur. Taç 1 ila 1,5 cm uzunluğunda, pembe renkli, bayrakçık düz, çok dar, sivri uçlu ve kanatçıklardan çok daha uzundur. Dünyanın büyük bölümünde hayvan yemi olarak yetiştirilmektedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, yol kenarı ve kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde deliyonca adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün belirgin kıllı yapısına işaret eder.
Bir yanıt yazın