Özet
Trifolium glomeratum (Topuz yonca) genelde ekili arazilerde görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Trifolium glomeratum (Topuz yonca) genellikle 10 ila 35 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar uzun saplı ya da sapsızdır. 1,2 cm uzunluğundadır. Bunlar üç yaprakçıklı, ters mızraksı ila ters yumurtamsı arası, kenarları tırtıklı ve tüysüzdür. Kulakçık yumurtamsıdır. Merkezdeki yaprakçığın sapı uzundur. Çiçek kurulu sapsız, 0,8 ila 1 cm uzunluğunda, top biçiminde ve 15 ila 30 arası sayıda pembe çiçek barındırır. Çanak 10 damarlı, dişler üçgensi yumurtamsı ve kıvrıktır. Taç pembe renkli ve 5 mm uzunluğunda ve çanağı aşar durumdadır. Kısa sürede işgalci bir tür haline gelebilir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler] Tarlalar, dere kenarları ve kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde topuz yonca adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince toplanmış anlamına gelir ve açık bir şekilde türün meyve zamanı çiçek kuruluna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium cum glomerulis, ad caulinum nodos rotundis”tir.
Bir yanıt yazın