Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium globosum (Yumak yonca)

Trifolium globosum

Trifolium globosum: 28/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde yatık ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,6 ila 1,8 cm uzunluğunda, kamamsı, ters yumurtamsı, tepede az girintili ila ters yüreksidir. Çiçeklenme çok çiçeklidir, çiçek sapı 1 ila 10 cm uzunluğundadır. Verimli çiçeklerin çanağı yayık tüylü, loblar hafifçe eşit değildir. Taç 6 ila 9 mm. uzunluğunda, beyaz ya da soluk pembe renklidir. Meyveli başlar 15 ila 17 mm çapında, çökük küresel, yünümsüdür. Verimsiz çiçeklerin uzun ve seyrek tüylü dişleri vardır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar, çayırlar ve çalılıklarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Şubat ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yumak yonca adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince küresel anlamına gelir. Türün meyve zamanı çiçek kuruluna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium globosum repens”tir.

Fotoğrafları

Exit mobile version