Trifolium globosum (Yumak yonca)

derleyen:

Özet

Trifolium globosum (Yumak yonca) genelde çayırlarda görülen ve kış sonundan yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Trifolium

Yonca

Tanımı

Trifolium globosum (Yumak yonca) genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde yatık ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,6 ila 1,8 cm uzunluğunda, kamamsı, ters yumurtamsı, tepede az girintili ila ters yüreksidir. Çiçeklenme çok çiçeklidir, çiçek sapı 1 ila 10 cm uzunluğundadır. Verimli çiçeklerin çanağı yayık tüylü, loblar hafifçe eşit değildir. Taç 6 ila 9 mm. uzunluğunda, beyaz ya da soluk pembe renklidir. Meyveli başlar 15 ila 17 mm çapında, çökük küresel, yünümsüdür. Verimsiz çiçeklerin uzun ve seyrek tüylü dişleri vardır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya’ya da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar, çayırlar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle şubat ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde yumak yonca adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince küresel anlamına gelir. Türün meyve zamanı çiçek kuruluna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium globosum repens”tir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.