Trifolium pannonicum subsp. elongatum (Helva üçgülü)

derleyen:

Tanımı

20 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,5 ila 1,2 cm uzunluğunda, şeritsi ila dikdörtgensi mızraksıdır. Çiçeklenme oval ila oval dikdörtgensi, 1,5 ila 3 cm genişliğinde ve saplıdır. Çanak silindirik, zamanla çan biçiminde, tüp 10 damarlı, yayılıcı tüylü, dişler bizsi, sivri, yıldızsı ya da meyvede kıvrıktır. Taç 25 mm uzunluğunda, çanağın iki katı uzunlukta, beyaz ila krem rengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, alpin çayırlar ve çalılıklarda görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde helva üçgülü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince Panunya anlamına gelir. Panunya, Doğu Avrupa’daki Roma eyaletinin adıdır ve türün yayılış bölgesine işaret eder. Alttür adı Latince uzatılmış anlamına gelir. Alttürün bayrakçık yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “vexillo longissimo” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları