Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium constantinopolitanum (Üçkulak otu)

Trifolium constantinopolitanum

Trifolium constantinopolitanum: 03/02/2019; Yuvacık Barajı; 170 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 35 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 1,5 ila 2 cm uzunluğunda, eliptik ila ters yumurtamsı dikdörtgensi, tepede küt ya da mukronattır. Çiçeklenme, çiçek zamanı oval ila ters konik, meyve zamanı dikdörtgensi silindiriktir. Çanak tüpü çiçek zamanı silindirik, meyve zamanı testimsidir. Çanak tüpü 10 damarlı, tabanda yoğun tüylü, dişler bizsi ila sivridir. Taç 8 ila 12 mm uzunluğunda, krem renkli, kayıkçık sıklıkla mor lekelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, sulak alanların civarı ve çalılıklarda görülür. İzmit ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde üçkulak otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince İstanbul anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “frequens circa Constantinopolis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version