Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium boissieri (Hoş yonca)

Tanımı

15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Gövde ve çiçek sapı tüylüdür. Yaprakçıklar 1 ila 2 cm uzunluğunda, eliptik ila yumurtamsı, terminal yaprakçık saplıdır. Çiçeklenme 1 ila 2 cm genişliğinde, oval ve 10 ila 20 arası çiçeklidir. Çiçekler krem ile sarı renginde, meyve zamanı kahverengi, sap çanak tüpü kadar uzunluktadır. Çanak yaklaşık 4 mm uzunluğunda, tüysüz ve dişler kirpiklidir. Taç 7 ila 8 mm uzunluğunda, bayrakçık kıvrık değil ve minik dişlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, kayalık yamaçlar ve orman açıklıklarında görülür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 200 ila 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde hoş yonca adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür 25 Mayıs 1810 – 25 Eylül 1885 tarihleri arasında yaşamış İsviçreli bitki bilimci Pierre Edmond Boissier‘a adanmıştır. Türkiye bitki çeşitliliği ile ilgili en kapsamlı çalışmaları yapan isimler arasında yer alır.

Exit mobile version