Trifolium aureum (Altuni üçgül)

derleyen:

Özet

Trifolium aureum (Altuni üçgül) genelde yüksek rakımlardaki ormanlık alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Trifolium

Yonca

Tanımı

Trifolium aureum (Altuni üçgül) genellikle 15 ila 60 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici, tabandan dallı ve pürüzsüz tüylüdür. Yapraklar almaşlı dizilişli ve saplıdır. Yaprak ayası üç yaprakçıklı, yaprakçıklar dikdörtgensi eliptik, sığca dişli, terminal yaprakçık sapsızdır. Çiçek durumu uzun saplı, 12 ila 20 mm uzunluğunda, yumurtamsı ve 20 ila 50 adet çiçeklidir. Çiçekler 1 mm uzunluğunda saplı, çok simetrili, başlangıçta altın sarısı, sonraları sarımsı kahverengi, 6 ila 7 mm uzunluğunda ve tabanda kaynaşıktır. Çanak çıplak, 3 mm uzunluğunda ve dişleri çıplaktır. Taç 7 ila 8 mm uzunluğunda, bayrakçık omurgalı ve orta derece içbükeydir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, yol kenarı ve alpin çayırlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 500 ila 1600 metre arasındaki rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde altuni üçgül adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince altın anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek rengine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.