Site icon Kocaeli Bitkileri

Trifolium angustifolium (Nefel)

Trifolium angustifolium

Trifolium angustifolium: 06/06/2023; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Kulakçıklar mızraksı bizsi serbest bölümlüdür. Yapraklar dar yaprakçıklara bölünür. Bunlar şeritsi ya da mızraksı olup 4,5 cm uzunluğundadır. Çiçek durumu silindirik bir başak halinde ve 1 ila 5 cm uzunluğundadır. Çanak tüpsü çan biçimli ve 10 damarlıdır. Çanak dişleri bizsi ve tepede küt ila sivridir. Çiçekler pembe ve mor arası renklerdedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde nefel ve dar yapraklı üçgül adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince dar yapraklı anlamına gelir. Türün belirgin biçimde dar olan yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium montanum angustifolium spicatum”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version