Özet
Tragus (Kızılkirpikotu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve pıtraklı yapıları ile karakteristik olan türleri barındıran bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Tragus (Kızılkirpikotu) tek ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Yapraklar dar, düz, sert ve derimsidir. Çiçek durumu şeritsi ve silindirik bir başak halindedir. Salkımlar neredeyse sapsız ya da kısa saplı ve erkenden dikenli pıtraklar halinde dökülmektedir. Başakçıklar 2 ila 5 adet, kısa bir eksen üzerinde kesintisiz ve zaman zaman üsttekiler indirgenmiştir. Bunlar eliptik ila mızraksı ve tek çiçekçiklidir. Alt dışkavuz küçük bir pul halinde ya da bastırılmıştır. Üst dışkavuz başakçıklarla eşit uzunlukta, yuvarlak, belirgin biçimde 5 ila 7 damarlı, damarlar belirgin, sağlam ve kancalı dikenler oluşturmaktadır. İçkavuz yumurtamsı, neredeyse dışkavuzla eşit uzunlukta, düzleştirilmiş, zarsı, 3 damarlı, orta damar boyunca havlı ve düz uçludur. Paleya içkavuzdan hafifçe daha kısadır. Ercikler 3 adet ve başçıklar sarı renkidir. Daneler altın kahverengi, elipsoit ya da dikdörtgensi ve sırt bölümünde hafifçe sıkıştırılmıştır. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca keçi anlamına gelir. Diğer yandan kelime kulağın ortasındaki çıkıntının da adıdır. Başakların dil benzeri çıkıntılarına işaret eder. Trajedi kelimesi de bu kökten gelmektedir ve satirlerle (yarı keçi yarı insan yaratık) ilgili tiyatro oyununun adıdır.