Tragopogon dubius (Yemlik)

Tanımı

Normalde 60 cm büyüyebilir ancak bir metreye kadar uzadığı da görülür. Sarı çiçekler 4 ila 6 cm çapındadır. Tomurcuklar mavi ile yeşil arası renkte, uzun ve koniktir. Çiçekler sabah erken saatlerde açar ve öğleye doğru kapanır. Tohum başları hindiba türlerine benzer ancak belirgin biçimde daha büyüktür. Çiçek, dilsi çiçeklerden daha uzun olan, yeşil ve genellikle 13 adet bırahte tarafından çevrilidir. Tohumlar 2 ila 4 cm uzunluğunda ve 8 mg ağırlığındadır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar baharda doğrudan dışarı ekilebilir. Gövdede sütsü bir özsu vardır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’dan batı Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. Günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimler] Çalılıklar, tarlalar ve yol kenarında görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi sakalı anlamına gelir. Uzun sorguç tüylerine işaret eder. Tür adı Latince şüpheli anlamına gelir. Türün, Tragopogon pratensis ile yakınlığına işaret eder.

Türkçe adları

Dilimizde yemlik ve at yemliği adları ile bilinmektedir.

Gıda

Kökü çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tadının istiridyeye benzediği söylenir. Taban yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın