Site icon Kocaeli Bitkileri

Tradescantia zebrina (Telgraf çiçeği)

Tradescantia zebrina

Tradescantia zebrina: 17/10/2020; Yahyakaptan; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

Yapraklar alacalı, dış yüzeyi kırmızımsı mor, iç yüzeyi yeşil çizgili ve beyaz, mızraksı eliptik ila yumurtamsı eliptik, 3 ila 9 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 3 cm genişliğindedir. Çiçekler çok kısa saplıdır. Çanak yapraklar tabanda kaynaşık ve 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar pembe renkli ve pençelidir. Kapsül üç bölümlüdür ve her bir bölümde iki tohum bulunur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu orta ve güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman kuşaklarında doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler ve yol kenarlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde telgraf çiçeği ve damat pijaması adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1570 – 16 Nisan 1638 tarihleri arasında yaşamış İngiliz doğa bilimci John Tradescant’e adanmıştır. Tür adı Latince çizgili anlamına gelir. Türün belirgin yaprak çizgilerin işaret eder. Tür eskiden Zebrina cinsi altındaydı. Afrika kıtasına özgü Hippotigris altcinsindeki hayvanların yaygın adının zebra olması da bu hayvanlarda görülen dikey çizgilere işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version