Tradescantia zebrina (Telgraf çiçeği)

derleyen:

Özet

Tradescantia zebrina (Telgraf çiçeği) Kocaeli’de genelde mezarlara dikilen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Commelinales

Telgrafçiçeği takımı

Commelinaceae

Telgrafçiçeğigiller

Tradescantia

Telgrafçiçeği

Tanımı

Tradescantia zebrina (Telgraf çiçeği) sürünücü ya da yatık yükselici bir bitkidir. Yapraklar alacalı, dış yüzeyi kırmızımsı mor, iç yüzeyi yeşil çizgili ve beyaz, mızraksı eliptik ila yumurtamsı eliptik, 3 ila 9 cm uzunluğunda, 1,5 ila 3 cm genişliğinde ve çıplak ya da seyrekçe cılız tüylüdür. Çiçekler çok kısa saplıdır. Çanak yapraklar tabanda kaynaşık ve 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar pembe renkli ve pençelidir. Kapsül üç bölümlüdür ve her bir bölümde iki tohum bulunur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Orta ve güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman kuşaklarında doğallaşmıştır. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Bahçeler ve yol kenarlarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde telgraf çiçeği ve damat pijaması adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1570 – 16 Nisan 1638 tarihleri arasında yaşamış İngiliz doğa bilimci John Tradescant’e adanmıştır. Tür adı Latince çizgili anlamına gelir ve bu bağlamda türün belirgin yaprak çizgilerin işaret eder. Tür eskiden Zebrina cinsi altındaydı. Afrika kıtasına özgü Hippotigris altcinsindeki hayvanların yaygın adının zebra olması da bu hayvanlarda görülen dikey çizgilere işaret eder.

Fotoğrafları