
Karasevda
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Süs bitkisi, Neofit bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Telgrafçiçeği takımı › Telgrafçiçeğigiller › Telgrafçiçeği › Karasevda
Dağılımı
Bitki doğal olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman kuşaklarında yetiştirilmektedir.
Genel bilgiler
Dik ya da yükselici ve nadiren boğumlardan köklenici bir bitkidir. Kök 2 ila 4 mm genişliğinde ve etlidir. Gövdeler 5 ila 35 cm uzunluğundadır. Yapraklar sarmal biçimde dizili ve sapsız, yaprak ayası şeritsi mızraksı, 13 ila 37 cm uzunluğunda, 0,4 ila 2,5 cm genişliğinde, ucu sipsivri ve çıplak ya da zaman zaman kısa havlıdır. Çiçek kurulu uçta ya da nadiren koltuklardadır. Çiçekler belirgin biçimde saplı, çiçek sapı 1,2 ila 3,5 cm uzunluğunda ve salgısız seyrek tüylüdür. Çanak yapraklar şişkin, 7 ila 16 mm uzunluğunda ve salgısız seyrek tüylüdür. Taç yapraklar belirgin, mavi ila mor ya da zaman zaman gül renkli, genişçe yumurtamsı ve 1,2 ila 2 cm çapındadır. Ercikler serbesttir. İplikçikler sakallıdır. Kapsül 4 ila 7 mm uzunluğundadır. Tohum 2 ila 3 m uzunluğundadır.
Gözlem
Bahçeler ve yol kenarlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Örümcek zambak, Mavi çiçekli telgraf çiçeği, Karasevda çiçeği.
Çiçek zamanı
Mayıs-Haziran ayları.
Yükseklik
0-1000 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “John Tradescant’e” anlamına gelir. 1570 – 16 Nisan 1638 tarihleri arasında yaşamış İngiliz doğa bilimci. Tür adı Latince “Virginia, ABD” anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Virginia” olarak belirtilmiştir.
Mutfak
Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Sürgünler ve çiçekler salatalara eklenir.
Geleneksel tıp
Kökleri müshil etkilidir. Böbrek ve mide rahatsızlıkları ile kadın şikayetlerinin tedavisinde de çay olarak tüketilir. Yaprakları lapa halinde böcek ısırıklarına uygulanır.
Fotoğrafları
Literatür
Species Plantarum 1: 288. 1753 L.