Tradescantia pallida (Mor telgraf çiçeği)

derleyen:

Özet

Tradescantia pallida (Mor telgraf çiçeği) Kocaeli’de genelde mezarlara dikilen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Commelinales

Telgrafçiçeği takımı

Commelinaceae

Telgrafçiçeğigiller

Tradescantia

Telgrafçiçeği

Tanımı

Tradescantia pallida (Mor telgraf çiçeği) her dem yeşil bir bitkidir. Gövde morumsu menekşe bezelidir. Yapraklar sarmal biçimde dizili, uzunlamasına, mızraksı dikdörtgensi ila dikdörtgensi eliptik, 7 ila 15 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 3 cm genişliğinde, mor ila kırmızı lekeli mat yeşil renkli ve sivri uçludur. Çiçekler çok kısa saplı, üç taç yapraklı, beyaz, pembe ya da kırmızı renklidir. Çiçek sapı 4 ila 9 mm uzunluğundadır. Kapsül 3,5 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Tohumlar 3 mm uzunluğundadır. Donlarda üst kısımları ölür ancak kök canlı kalır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Meksika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman kuşaklarında doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler ve yol kenarlarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde mor telgraf çiçeği ve karasevda çiçeği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1570 – 16 Nisan 1638 tarihleri arasında yaşamış İngiliz doğa bilimci John Tradescant’e adanmıştır. Tür adı Latince solgun anlamına gelir ve bu bağlamda türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “leaves oblong, 8 to 10 cm long, rough shape above, pale and somewhat glaucous on both surfaces” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları