Trachycarpus (Yelpazepalmiyesi)

Özet

Trachycarpus (Yelpazepalmiyesi) özellikle soğuğa dayanıklı olmaları nedeniyle peyzaj alanlarına dikilen türlere sahip bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Arecales

Palmiye takımı

Arecaceae

Palmiyegiller

Tanımı

Trachycarpus (Yelpazepalmiyesi) cüce ya da orta boylu, tek ya da küme halinde, gövdesiz ya da dik gövdeli, dikensiz ya da seyrek dikenli bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde yatık-yükselici ya da dik olup kalıcı siyahımsı kahverengi liflerle kaplıdır ve bunlar bitkiyi tüylü bir görünüm kazandırır. Yapraklar elsi ve kalıcı, sapları uzatılmış, dar, zamanla dökülücü tüy örtülü ya da çıplak ve kenarı ince dişli ya da dişsizdir.. Yaprak kılıfı ince ve kaba liflerden oluşacak biçimde parçalanır. Yaprak ayası yelpazemsi ila daireseldir. Çiçek durumu tek ve kemerli ya da diktir. Çiçekler sarmal biçimde dizili, tek ya da 2 ila 3 adet çiçekli kümeler halindedir. Çiçeklerin minik, sivri çıkıntılı ve zarsı ikincil bırahteleri vardır. Erkek ve dişi çiçekler benzerdir. Çanak yapraklar üç adet, tabanda birleşik, üçgensi, kısa ya da uzun ve çıplaktır. Taç yapraklar genellikle çanak yaprakları aşar, 3 adet, kiremitsi, belirgin, yumurtamsı, ucu üçgensi ya da yuvarlak ve çıplaktır.

Ercik 6 adet, iplikçik belirgin ve etlidir. Meyve böbreksi ila dikdörtgensi ve mavimsi ya da morumsu siyah renklidir. Tohumlar da böbreksi ila dikdörtgensidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı bireylerde görülmekle birlikte dişi bitkilerde zaman zaman erkek çiçekler görülebilir. Bazı türlerin yaprak sapı ve gövde liflerinden fırça, hasır ve yağmurluk yapılmaktadır. Ayrıca bazı tohumlarının antikanser etkisi olduğuna inanılmaktadır. Cins Uzakdoğu’ya özgüdür ancak günümüzde Avrupa’da da yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sert meyveli anlamına gelir. Meyvelerin düzensiz biçimlerine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Trachycarpus (Yelpazepalmiyesi)

Trachycarpus fortunei

Yelpaze palmiyesi